Grythyttans Stålmöbler grundades redan 1895, av entreprenören Karl Lindqvist. Genom att bevara såväl historia som hantverk har “A-stolen” sedan dess blivit en nationalklenod.
– I år fyller vi på Grythyttans Stålmöbler 130 år. Och det firar vi med att presentera två av våra klassiker i flera nya utföranden, säger Bo Hellberg, Chief Marketing Officer.
De trädgårdsmöbler, vi härmed föra i marknaden, äro nya, ej endast vad stil och modeller beträffar, utan framför allt beträffande bekvämlighet och hållbarhet. Undertecknat K.R Lindqvists smidesfabrik, Grythyttehed, mars 1931. Så lyder en av ev Grythyttan Stålmöblers allra första reklamannonser för den klassiska “A-stolen”. Priset var då 29 kronor.
Familjeföretaget Lindqvist bildades redan 1895, när entreprenören Karl Lindqvist öppnade Lindqvists smedjefabrik – den som senare skulle få namnet Grythyttan Stålmöbler.
Dock var det sonen Artur som på 1930-talet tog fram Grythyttans första stol. Efter studier i Tyskland tog han med sig de modernistiska Bauhaus-influenserna hem och skapade en prototyp i fjäderstål, med strama linjer, fjädrande sittkomfort och bara två ben.
– Rygg och sits formades i en löpande linje som följde stolskroppens form. Och resultatet blev en stabil, graciös och vilsam stol med ett helt nytt uttryck, säger Bo Hellberg.
Senare tog Arturs sonson, även han vid namn Karl Lindqvist, över verksamheten och utvecklade ursprungsstolen i flera olika varianter. Han ägde och drev Grythyttans Stålmöbler ända fram tills i fjol då bolagsgruppen Network Of Design, som äger ett flertal skandinaviska designföretag, tog över ägarskapet.
Idag finns ett exemplar av varje stoldesign genom tiderna att beskåda på Grythyttan Stålmöblers museum. Och traditionen och stoltheten lever kvar. Idag finns det anställda vars familjemedlemmar har arbetat på smedjan i generationer. Det är lätt att bli nostalgisk på Grythyttan Stålmöbler, men det betyder inte att man inte blickar framåt. Från att tidigare ha funnits i svart, vitt och de traditionella träslagen, presenteras nu den klassiska A2-stolen jubileet till ära i en helt ny kontemporär ljusgrön kulör med svart underrede, som alternativ till den klassiskt galvaniserade. Designen är oförändrad, den har bara antagit en ny skepnad.
– Det unika är att vi verkligen har bevarat de ursprungliga teknikerna och hantverket. Det är det som ger våra stolar dess höga kvalitet. I smedjan hettas stålet upp till 950 grader och formas hantverksmässigt till en stol som håller i generationer.
Den andra nyheten för i år är nya varianter på High Tech, en stol designad av arkitekten Nisse Strinning 1984, som också formgav den ikoniska Stringhyllan 1949. Stilbildande High Tech fanns tidigare i varmförzinkat, men inför jubileet lanseras tre helt nya kulörer; Ivory, Petrol och Chestnut.
Bakom serien Libelle, en samtida möbelserie, står den norske designern Andreas Engesvik. Ytterligare ett exempel är serien Akleja som har skapats av en av Sveriges mest kända formgivare, Jonas Bohlin. Den präglas av organiska former i helsvetsat stål som ger ett nätt och graciöst uttryck.
Hållbarhet i Grythyttan är inte bara möbler som håller i generationer utan också var material kommer ifrån. Därför är all ek, teak och svensk furu från ett ansvarsfullt certifierat skogsbruk och har både FSC-märkning (Forest Stewardship Council) och PEFC miljöcertifiering (Programme for the Endorsement of Forest). Liksom alla levande material påverkas träet av naturens element och blir bara vackrare med åren.
Idag är det få nordbor som inte känner till Grythyttans Stålmöbler. Nu har man också öppnat upp helt nya marknader i Storbritannien, Tyskland, Österrike, Schweiz samt även Korea och Japan. Men i grund och botten är och förblir den klassiska ursprungsstolen en svensk nationalklenod från Grythyttehed, mitt i Bergslagen. Precis som det alltid varit.