Zeta erbjuder ett digert skafferi för sommarmat till alla fester, middagar och grillkvällar. På sommaren gifter sig den svenska kärleken till att grilla med Zetas passion för goda och smakförhöjande råvaror. Medelhavsköket och de italienska smakerna erbjuder mycket inspiration och många goda rätter att njuta av under varma sommarkvällar på svenska breddgrader.
Italienska Olivolja Extra Vergine av olika sorter och smakstyrka finns för varje tillfälle de vankas god sommarmat. Ska du använda den till att steka i eller pensla på grönsakerna före grillning kan du välja en mildare, till exempel Zeta Classico.
Till marinaden eller att ringla över den nyfångade fisken och ge den det där lilla extra smaklyftet, så tar du Zeta Fruttato eller kanske till och med en Fruttato Intenso. Om du önskar
att riktigt lyxa till det så kan du servera Zeta Burrata eller buffelmozzarella tillsammans med
en fruktig regionsolja från italienska Marche, Zeta Azienda Guerrieri.
Klassiska italienska smaksättare som kapris och sardeller är givna i sommarmaten. Själv-
klara i sallader och pastarätter, men kan också vara pricken över i:et i marinaden, röran eller
såsen. Oliver är det optimala tilltugget och helt perfekta på aperitivo-brickan tillsammans med bitar av Parmigiano Reggiano och italienska eller spanska charkuterier, men glöm inte att de också är underbara i en sallad. Ett tips för att få en mer matig sallad, komplettera gärna med marinerade grönsaker som kronärtskockor eller grillad paprika.
Zetas italienska krämer och röror som Crème av Kronärtskockor, Crème av Soltorkade tomater eller Pesto alla Genovese förgyller vilken sommarmat som helst, antingen i en pasta eller sallad, som tillbehör till fisk, kyckling, grönsaker eller som topping på bröd eller crostini.
Testa också de goda salsiccia-korvarna och den fina cypriotiska halloumin. Läckra alternativ på grillen eller uppskurna, tärnade och stekta i en sallad.
Historien bakom Zeta är lika legendarisk som romantisk. Upphovsmannen Fernando Di Luca tog sig hela vägen från det lilla fiskeläget Fano på Italiens östkust till Sverige år 1961. Äventyret var det som lockade honom, men kärleken fick honom att stanna i Sverige. Det var längtan efter de italienska smakerna som fick honom att importera produkter och matkultur från hemlandet, vilket vartefter involverade hela hans nya familj i Sverige och var början på ett familjeföretag med kärlek till mat och goda råvaror i fokus.
Under sin över 50 år långa historia som importör har Zeta sedan gått från att vara en detalj i svenska hushåll till en självklarhet med sitt breda sortiment av råvaror från Medelhavsområdet. Man har på så sätt höjt svenskarnas matlagningsvyer och gett oss en bredare smakpalett. Buon appetito!